Poklanjamo vam tabelu porodičnih finansija

 In Finansije

Ako bismo svakidašnji život posmatrali kroz projektni pristup, onda bismo naše aktivnosti gledali kao aktivnosti određenih projekata. Privatni život, dakle, može se gledati kao niz projekata koje pokrećemo i zatvaramo – npr. polaganje teškog ispita, organizacija letovanja, nabavka auta, selidba…

Zaista, ako uzmemo porodicu kao celinu, ne treba mnogo napora da se shvati da je upravljanje porodičnim finansijama, bilo da su dnevni troškovi ili godišnje investicije, dosta slično organizaciji u preduzeću koje vodi poslovanje kroz projekte. Svaki od projekata može imati svoj specifičan cilj.

Delove našeg porodičnog „preduzeća“ smo u ovoj tabeli postavili kao – egzistencijalne, tu bi bili troškovi „održavanja“ našeg porodičnog i ličnog života. Kao poseban projekat posmatramo naš dom i njemu namenjujemo tekuće i investicione aktivnosti odnosno troškove. Treća celina je tehnika, a to je sve ono što nam od aparata i uređaja pomaže da unapredimo življenje. Preostali projekti su putovanja, doživljaji zajedništva i razni događaji kao male prekretnice u postojanju porodice. Na kraju tabele dajemo i dva poslovna projekta koje porodica može pokrenuti – jedan analogni i jedan digitalni.

Koraci u popunjavanju tabele: a) najpre promislite generalno o ovim delovima porodičnog života kao poduhvatima i internim procesima u kojima se vaša porodica nalazi i može da se nalazi u ovoj godini, a onda u listu Suma upišite u naslovu ime vaše porodice b) odredite pojedinačne ciljeve vaših ovogodišnjih projekata, tj. realistične, potrebne, dostižne domete u godini kao vremenskoj odrednici za već pomenute male celine vašeg porodičnog/ličnog života – npr u delu tehnika to može biti nabavka nekih novih uređaja; c) budžet svakog porodičnog „projekta“ sadrži prihodnu i rashodnu stranu, napravite grubu procenu troškova i prihoda, na osnovu iskustva, tj. dosadašnjih primanja i ulaganja i to unesite u kolonu C; d) rashode vodite mesečno, njihov zbir pokazivaće se u koloni D; na početku svakog meseca unesite u red 6 početni saldo, da bi vam se ispod tabele Prihoda pokazivalo stanje gotovine po mesecima; e) kolona E u tabeli pokazivaće razliku između planiranog i realizovanog; ukoliko probijete budžetsku stavku tokom godine, možete je izmeniti kad izvršite rebalans, recimo na polovini godine; f) u listu Suma iskazuju se sumarno svi vaši prihodi i rashodi odnosno troškovi, kao i njihova struktura po projektima i izvorima prihoda.

Alchemist vam želi uspešnu porodičnu godinu, a ako želite da pokrenete porodičnu kompaniju, mi smo vam na usluzi!

Preuzmite tabelu porodičnih finansija

Recommended Posts
Kontaktirajte nas

Nismo trenutno tu. Pošaljite nam poruku i brzo ćemo vam odgovoriti.

Ne možete da pročitate? Promeni teskt. captcha txt