Trgovina kriptovalutama – kako početi: koje valute su u usponu i gde ih kupiti

 In Finansije, Kriptovalute

Tržište kriptovaluta tek se razvija u Srbiji a tome pomaže i nedavno donet Zakon o digitalnoj imovini koji treba da stupi na snagu za dva meseca. Da biste počeli da razmišljate o prikupljanju ove vrste imovine, važno je da steknete širu sliku o načinu na koji se ta imovina kupuje i prodaje.

Ali, najpre da razumete kako tržište kriptovaluta, kao najčešće digitalne imovine, zapravo funkcioniše u svojim ekstremima.

Ekstremne pojave na tržištu kriptovaluta su redovne

Prema pokazateljima jedne od najpopularnijih aplikacija za tržište kriptovaluta, indonežanskog Bibita, prošle nedelje kriptotržište je zabeležilo oštar pad. Uzrok je bio prenaduvan dotok iz hedž fondova sa likvidacijama od gotovo 10 milijardi dolara. Posledica je pad vrednosti kriptovaluta, gubitak novca i likvidacija više od million računa kojima su uglavnom pojedinci trgovali na tržištu kriptovaluta.

Kada pominjemo likvidacije na tržištu hedž fondova, one su slične bankarskim likvidacijama u smislu zatvaranja pozicija, ali ima značajnih razlika. „Likvidacije“ ovog tipa se javljaju kada trgovci pozajmljuju višak kapitala od brokerskih kuća / berzi, tj fjučerse za trgovanje, da bi položili veće opklade na imovinu kojom trguju. Oni za to plaćaju fiksnu naknadu, dok berze zatvaraju ove pozicije po unapred određenoj ceni – kada je kolateral trgovca jednak gubitku na toj poziciji. Tada se kaže da je takva trgovina likvidirana.

I ovo tržište vrednosti osetljivo je na bombastične izjave, kao i svaka druga berza

Šta se desilo? Trgovci su verovatno pozajmljivali više od onog što bi im finansijski konsultant savetovao i time doprineli da se tržište pregreje i stvori balon transakcija. Krahu je prethodila euforija, kada su neki američki bankarski savetnici izašli dan-dva ranije sa javnim prognozama da će Bitcoin kao kriptovaluta, premašiti vrednost zlata. Kada čujete ovako nešto, naravno da poželite da pohrlite u novu zlatnu groznicu.

Nije samo Bitcoin pao za skoro deset posto, neke od kriptovaluta su pretrpele udar od više od 25 odsto. Od pomenutih 10 milijardi, Bitcoin je povukao 5,6, a a Ethereum 1,1 milijardu, ostale manje kriptovalute su zauzele ostatak dubioze. Zbog pohlepe manjeg dela, kažnjeni su svi ulagači koji su na redovnoj bazi ulagali i trgovali kriptovalutama.

Ovakva dešavanja, iako drastična, potpuno su redovna u trgovini kriptovalutama. Neki analitičari tvrde da se gotovo po pravilu dešavaju barem jednom mesečno i to skoro uvek fjučersima kao polugom.

Da li će ovo da pokoleba trgovce i  sve one koji bi da ulažu u kriptovalute? Ni najmanje. Reč je o uobičajenom fenomenu koji prati prirodu tržišta trgovine nečim tako neopipljivim kada su kriptovalute.

Najčešće kriptovalute i njihova prosečna vrednost u 2021

Ako želite da razmotrite početak trgovine kriptovalutama, dajemo vam listu onih koje su u 2021. godini doživele najveći pojedinačni rast. Važno je znati da se svaka od ovih valuta razlikuje, tj da nije reč tek o pukoj kupovini digitalnog novca, kao kada kupujete evre, franke, jene ili dolare. Svaka kriptovaluta ima svoj posebnu logiku, najčešću svrhu upotrebe, prirodu svoje namene i matematički kod na kome se generiše odnosno rudari. Rudarenje ovih valuta je slično rudarenju zlata, otuda analogija pre sa zlatom nego sa valutama centralnih banaka.

Sledeće valute su u ovoj godini imale najveći rast. Kao što ćete videti, Bitcoin je na poslednjem mestu, iako je pojedinačno najvrednija valuta i najčešće kupovana, pa je kod nje i promena od nekoliko procenata ravna milijardama evra na globalnom tržištu.

Prvi na listi je Binance, koji je za tri meseca ove godine u proseku porastao 777 odsto. Ostalih u top deset su:

  1. Dogecoin: + 700%
  2. Cardano: + 616,7%
  3. Polkadot: + 380,63%
  4. Stellar: + 307,69%
  5. ChainLink: + 192,5%
  6. Ethereum: + 168,36%
  7. Tezos: + 166,5%
  8. Vechain: + 150%
  9. Bitcoin: + 95,21%

Dogecoin, koji i dalje vredi manje od jednog dolara, drži čak 34 milijarde dolara vredno tržište. Vrednost mu je naglo skočila nakon samog jednog tvita Ilona Maska koji je najavio da će uložiti u ovu kriptovalutu.

Od ovih svih valuta, jedino Stellar nije dostupan. Ova blokčejn mreža nastala je samo kao link između velikih finansijskih institucija koje trguju u milionima dolara, uključujući i vremenska razgraničenja.

Ethereum je, verovatno posle Bitcoina, najatraktivniji za ulaganje i sada mu je cena 241.481 dinara.

Gde kupiti kriptovalute?

Danas je veoma jednostavno kupiti kriptovalute. Kupoprodaja se može obaviti preko platformi za kupovinu odnosno popularno nazvanih kripto menjačnica i kripto berzi. Najpoznatije i ujedno najsigurnije za ovu vrstu transakcija su Coinbase i Coinbase Pro. Najmanju proviziju uzimaju za Binance.

Tu je još i Cash App, koji omogućava direktno ulaganje na berzu, osim deponovanja u digitalni novčanik. Jer da biste kupili digitalnu imovinu morate imati otvoren digitalni novčanik, to je posebna baza podataka koja pohranjuje vaše podatke o kupovini i vrednosti valute koju ste kupili. Veoma visoko dobro kotiran je i bisq, iako sporiji od ostalih.

Kod izbora digitalne menjačnice veoma je važno da postoji sigurna zaštita transakcija, jer su neke menjačnice kompromitovane i time loše indeksirane na Google.

Razlika između kriptomenjačnica i kriptoberzi je u tome što u menjačnicama kupujete i prodajete kriptovalute za valute centralnih banaka, uključujući i dinar. Na berzama možete direktno trgovati između samih kriptovaluta.

Recommended Posts
Kontaktirajte nas

Nismo trenutno tu. Pošaljite nam poruku i brzo ćemo vam odgovoriti.

Ne možete da pročitate? Promeni teskt. captcha txt