9 uslužnih poslova koje možete započeti bez početnog kapitala

 In Menadžment

Kod preduzetništva balans između troškova i prihoda važi i kao princip prilikom započinjanja poslovanja. Što manje početnog ulaganja i visoka stopa prinosa su ključ za ranu prelomnu tačku. Prelomna tačka je onda kada je biznis povratio sav uložen novac i počeo da donosi zaradu, time i profit. Dajemo vam predlog devet mogućih poslova koje možete raditi barem kao frilenser i za koje vam nije potrebno da imate značajan početni kapital, mada ćete svakako imati troškove započinjanja posla.

1. Uređenje doma

Delatnost Home organising postaje sve popularnija kod klijenata iz srednje i više klase. Oni već imaju uslugu čišćenja, održavanja stanova i odnošenja starih stvari, ali imaju potrebu organizacije prostora i nameštaja u domu, selekcije i slaganja stvari, plaćanja računa, arhiviranja, privremenog odlaganja suvišnih stvari, pa do razvoženja dece u porodičnom vozilu i tome slično. Lična vrednost koja se može unovčiti: organizovanost, pedantnost, smisao za klasifikovanje.

2. Kreiranje aplikacija

U eri digitalizacije i automatizacije, a zbog potrebe bržeg poslovanja i dostupnosti kupcima, firme se odlučuju za izradu aplikacija za androide i ajfone, otuda poznavanje programa za izradu aplikacija znači siguran posao i zaradu u narednoj dekadi. Početnu obuku možete sami steći putem tutorijala kojih je prepun internet. Lična vrednost koja se može unovčiti: znanje i kreativnost.

3. Blogovanje / vlogovanje

Pisanje blog tekstova kao deo marketinga sadržaja može pomoći i kod pokretanja sopstvenog biznisa, ali i kao usluga za druge firme, koje žele da podignu vidljivost svojih stranica preko većeg broja poseta. Vlogovanje je iznošenje sadržaja putem video priloga koji se plasiraju na društvenim mrežama. Video blog ili vlog možete snimiti i androidom, ne treba vam profesionalna kamera. Bitan je sadržaj. Lična vrednost koja se može unovčiti: kreativnost, komunikativnost, vizuelna privlačnost, lucidnost…

4. Izrada sajtova / prodaja sajtova

Ako ste već naučili da radite u jednostavnim platformama za izradu sajtova kao što su WordPress, Joomla ili Drupal, najbolje bi bilo da se orijentišete na strano tržište i pronađete nišu za sajt, napravite ga a onda ga prodate. Preprodaja sajtova je jedna od industrija u ekspanziji. Lična vrednost koja se može unovčiti: znanje i kreativnost.

5. Jednostavni grafički dizajn

Izrada logotipa, vizitkarti, letaka i manjih formata može biti dobar dodatni posao, ali i glavni ako odlučite da se time bavite globalno. U tom slučaju najbolje je da pratite aukcije ovih poslova na platformama kao što je Behance ili Upwork. Lična vrednost koja se može unovčiti: znanje i kreativnost.

6. Prevođenje

Poznavanje jezika nije ispalo iz mode sa pojavom Google Translate. Dobar znalac jezika može zarađivati prevodom knjiga ali i poslovne dokumentacije. Što više jezika i što egzotičnijih, to je cena veća. Na primer, estonski i malteški jezik i dalje nemaju dobrih prevodilaca (šalimo se). Lična vrednost koja se može unovčiti: znanje, pismenost.

7. Unošenje podataka

Razne vrste osnovne usluge unošenja podataka, kao što su popunjavanje tabela, obrazaca, izrade manjih baza podataka, ažuriranje stranica na socijalnim mrežama i tome slično donose sitan novac, ali je potražnja za takvim uslugama u ekspanziji. Lična vrednost koja se može unovčiti: znanje, strpljenje.

8. Lokalna distribucija

U velikom gradu, ako imate bicikl ili skuter možete se uključiti u neki od lanaca distribucije i time hakovati sistem klasične dostave, koji kolabira u vreme saobraćajnih gužvi. Naravno, morate računati na dampingovanje cene, ali zarada svakako postoji. Lična vrednost koja se može unovčiti: snalažljivost, sportska forma.

9. Lični asistent

Sve popularnija potreba zaposlenih ljudi koji nemaju vremena da planiraju, kao ni da vode računa o svojim redovnim dnevnim aktivnostima, jeste delegiranje tih poslova ličnom asistentu. Možete biti i virtuelni asistent, tj. odgovarati na mejlove i pozivati klijente u ime osobe čiji ste asistent, ali i samu osobu zvati i podsećati na rokove i zadatke, organizovati joj putovanja, nabavljati joj karte za koncerte, kupovati i dopremati na kućnu adresu i tome slične usluge. Lična vrednost koja se može unovčiti: komunikativnost, pedantnost, organizovanost, odgovornost.

A.M.Đ.

Objavljeno 21. septembra 2017.

#Biznis2020

Recommended Posts
Kontaktirajte nas

Nismo trenutno tu. Pošaljite nam poruku i brzo ćemo vam odgovoriti.

Ne možete da pročitate? Promeni teskt. captcha txt