Kriptovalute vrede više nego američki bankarski sistem

 In Bankarstvo, Finansije, Kriptovalute

Ovaj dan bi trebalo ubeležiti: 5. april 2021. godine. Tog dana je ukupno tržište kriptovaluta premašilo vrednost indeksa američkog bankarskog sistema. Tačnije, kumulativna tržišna kapitalizacija svih kripto valuta premašila je 2 biliona dolara. Samo Bitkoin vredi više nego JPMorgan, Bank of America i Wells Fargo zajedno. Ubeležimo, dakle, ovaj dan kao značajan, možda će se jednom smatrati prekretnicom u sticanju nadmoći kriptovaluta u odnosu na valute centralnih banaka.

Istraživanja pokazuju rastući trend kriptovaluta godinama unazad

Krivulju koja se zakucala 5. aprila, primetio je Džim Bjanko iz Bianco Research a podatak je preneo UToday. Bjanko je našao da je kripto tržište premašilo vrednost indeksa S&P Composite 1500 Banks, gde je koncentrisana sva bankarska moć Amerike. On kaže da je pre samo godinu dana tržišna kapa kripto valuta bila manja od vrednosti JPMorgan bankarstva. Morgan je pojedinačno najveća američka banka.

Prema istraživanju PwC kripto preuzimanja i transakcije porasle su na 1,1 milijardu dolara u 2020. godini. Kripto balon je bio delimično splasnuo 2018. godine kada je  dostigao 800 milijardi dolara, da bi se srozao u novembru 2019. godine na par desetina milijardi američke valute. Od tada raste, da bi početkom ove godine izašao na oko osamsto milijardi, a krajem januara i hiljadu milijardi tj. bilion dolara.  Za manje od 70 dana vrednosti razmene kriptovaluta su porasle na 2 biliona. Najviše aktivnosti u razmeni kriptovalutama bilo je u Evropi i Aziji.

Pad realnog bankarstva uoči pandemije

Kao da su u korelaciji, vrednosti realnog bankarskog sektora padale su dok su kripto vrednosti rasle. Tako je na početku prošle godine vrednost indeksa S&P Composite 1500 Banks bila 1,823 milijarde dolara. Međutim, tada je krenuo strmoglavi pad sve do 23. marta 2020. kada je vrednost tržišta bila samo 900 milijardi. Od tada kreće lagani rast da bi se dve krivulje spojile 5. aprila.

Ako se kripto tržišna kapitalizacija odavde udvostruči, premašiće vrednost svih američkih finansijskih kompanija, što uključuje brokere, berze, menadžere imovine i kompanije za finansije i lizing, zaključuje Bjanko. Međutim, on dodaje i sledeće: da bi se pomračile sve finansijske kompanije širom sveta, ukupna kripto tržišna kapitalizacija moraće se učetvorostručiti.

Bitkoin za 12 godina prešao put koji je dolar imao više od dva veka

Bitkoin se trenutno trguje nešto ispod 60.000 dolara, tačnije 5,86 miliona dinara (58.300 dolara) za jedan bitkoin. To je najpopularnija i najvrednija kripto valuta danas.

Valutu je predstavio anonimni programer pod imenom Satoši Nakamoto, koji je napravio prvu emisiju ove valute u januaru 2009. Da podsetimo, to je bilo vreme velike finansijske krize u svetu, koja je nastala zbog kraha hipotekarnih banaka i drugih finansijskih institucija, najpre u Americi.

Neke od verzija koje kruže kažu da je pravi programer i osnivač Bitkoina zapravo Ilon Mask, osnivač Tesla kompanije. Drugi idu dalje i smatraju da se rast ove valute može poistovetiti sa usponom takođe Maskove kompanije SpaceX. Međutim, prvi put da je ovaj jedan od najvećih biznismena doveo sebe u vezu sa ovom valutom je bilo 8. februara ove godine. Toga dana korporacija Tesla je saopštila da je kupila bitkoine za 1,5 milijardu dolara. Takođe je najavila i da će početi da prihvata bitkoin za kupovinu tesla automobila.

Zbog toga je samo u tom danu, vrednost bitkoina skočila za 10 odsto i izašla na 43.000 dolara. Nepunih dva meseca kasnije vrednost valute se uvećala za još 40 odsto. Čini se da je sadašnja stopa rasta 18 odsto mesečno, dočim se rudarenje intenzivira.

Da li krava kupljena bitkoinom vredi svakog dana sve više

Tipično za bitkoin je da je deflatorna valuta. Njena vrednost raste a time i inicijalno vrednost robe kupljene njome. Ipak, vremensko poređenje vrednosti roba i usluga sa bitkoinom je teško izvodivo, jer vrednost valute nadmašuje vrednost proizvoda koji su kupljeni ovim ekvivalentom. Nedavno je u regionu kupljena i prva krava upravo bitkoinom. Trgovina je obavljena preko digitalne platforme i koštala je 0,03 bitkoina ili 1.350 evra na dan kupovine. To bi danas bilo 1.518 evra.

Evropska Unija prihvatila je bitkoin još 2016. godine. Očekuje se da će sa povećanjem broja menjačnica, trgovina i biznisa koje prihvataju ovu valutu i njena vrednost biti stabilnija. Ipak, to niko ne može sa sigurnošću tvrditi. Rizik da je reč o jednom balonu koji može pući i dalje stoji. 

Recommended Posts
Kontaktirajte nas

Nismo trenutno tu. Pošaljite nam poruku i brzo ćemo vam odgovoriti.

Ne možete da pročitate? Promeni teskt. captcha txt