12 neizbežnih uticaja tehnologije koji će nam promeniti život nakon 2020.

 In Lični razvoj, Menadžment

Prema američkom piscu i istraživaču digitalne kulture, Kevinu Keliju, život koji smo do sada vodili biće na neverovatan način promenjen u nekoliko narednih godina. Glavni uzrok tome je dinamičan tehnološki razvoj koji će promeniti svaku oblast života, a naročito poslovanje. Kevin Keli (1952) radi kao urednik magazina Wired i konsultant, a danas ga smatraju za jednog od najuticajnijih futurologa. Prva njegova knjiga Out of Control: The New Biology of Machines, Social Systems, and the Economic World iz 1994. godine doživela je zapažen odjek u stručnoj javnosti. U svojoj novoj knjizi Neizbežno (Inevitable) – Razumevanje 12 tehnoloških sila koje će oblikovati našu budućnost, koja je objavljena 2016. godine, donosi revolucionarne zaključke o promenama koje su već počele.  Do 2040. godine sve promene o kojima Keli govori biće globalne i nepovratne.

Tehnološki uticaji biće dobri i loši. Loši uticaji već su vidljivi i ogledaju se u nedostatku privatnosti, medijskom uticanju na privatni život i izlaganju privatnog u javni prostor. Takođe, tu je opšti nadzor ne samo javnog prostora, već i privatnog, putem sistema za bezbednosno praćenje kretanja i komunikacije. Ovo primenjuju države, javni ili tajni centri moći ali i korporacije.

Opšti zaključak i polaz današnjeg vremena jeste da je internet tek na početku razvoja i da korišćenjem internet veza tek možemo očekivati revolucionarne događaje.

U knjizi The Inevitable Kevin Keli opisuje svih dvanaest trendova koji će zauvek promeniti način na koji radimo, učimo, primamo i prenosimo informacije:

 1. Korišćenje umesto posedovanja. Zbog manjih troškova i promene ekološke svesti, kao i zbog široko dostupnih tehnoloških dobara, stvari ćemo koristiti u pretplati, umesto da ih posedujemo. Usluga korišćenja biće savršena i u potpunosti kastomizovana tj prilagođena korisniku odnosno personalizovana.
 2. Veštačka inteligencija pomagaće ljudskoj inteligenciji, veštinama i znanju. Neće biti potrebno pamtiti, računati ili raditi mentalno bilo šta što robot ili veštačka inteligencija rade bolje od čoveka. Veštačka inteligencija (AI) biće pohranjena u klaudu (cloud) tj. oblaku i biće momentalno dostupna.
 3. Tok informacija biće nezaustavljiv i u realnom vremenu. Sve što dobijamo od informacija biće kroz striming (streaming), tj. neprekidnom toku koji se ažurira u deliću sekunde.
 4. Svaka površina, uključujući i prostor bez predmeta, biće pretvorena u ekran. Imaćemo virtuelne monitore u kojima će se prikazivati informacije na gorepomenuti način.
 5. Društvo će postojati kroz zajednice rešenja odnosno zajednice korišćenja. Bićemo članovi na stotine zajednica koje će nuditi rešenja za svakodnevni život a članarina će biti kroz dostupnu pretplatu kojom ćemo obezbediti korišćenje rešenja koje je zajednica kreirala.
 6. Deljenje će biti masovno i to na način nepojmljiv današnjem čoveku. Indeks deljenja sada je na 2 od mogućih 10. Deliće se sve, ne samo informacije, već i usluge, predmeti, roba, vlasništvo, ideje, prava i sl.
 7. Sve će biti predvidivo. S obzirom da će sve biti personalizovano, sve individualne želje i potrebe biće moguće predvideti i kompanije će to koristiti u kreiranju proizvoda i usluga.
 8. Stvari će biti remiksovane. Postojeći proizvodi i entiteti biće raščlanjeni na najprostije moguće delove, a zatim kombinovani i ponovo kombinovani na sve moguće načine i beskonačno. Sve će biti remiksovano, kako bi se zadovoljila ljudska potreba za radoznalošću kako se još nešto može napraviti ili kako se može uništiti pa stvoriti.
 9. Potpuna interakcija sa računarima i robotima. Već je utvrđeno da genski niz može biti korišćen kao program za kompjutere i obrnuto, kompjuterski program može biti ubačen u ćelije živog organizma. Nanotehnologija već uveliko radi na tome da se čak i informacije pohranjene u mozgu ubacuju pomoću robota. Ovo vodi ka riziku zloupotrebe programiranjem mozga na način na koji se mogu programirati računari.
 10. Potpuna kontrola sistema i praćenje procesa. Moćićemo kao građani i potrošači da kontrolišemo sve, od sistema sopstvenog doma, preko finansija, pa do bilo kojeg sistema koji je automatizovan i informatički postavljen.
 11. I dalje će biti nepoznatih oblasti za koje će ljudska svest postavljati pitanja. Potreba za saznavanjem i učenjem nikad neće biti zadovoljena, jer će čovek stalno tražiti da sazna nepoznato. Dobra pitanja biće važnija od davanja dobrih odgovora.
 12. Nastajanje globalne matrice ili matriksa. Svi ljudi i sve mašine na svetu biće deo jedinstvenog sistema u kojem će biti povezani.

A.M.Đ

Objavljeno 27. septembra 2017.

#Biznis2020

Recommended Posts
Kontaktirajte nas

Nismo trenutno tu. Pošaljite nam poruku i brzo ćemo vam odgovoriti.

Ne možete da pročitate? Promeni teskt. captcha txt